Прес-конференція АНТИКА

27.01.2021 року
У Кременчуці представили новий проект
”Мобільна школа жіночого антикорупційного активізму “АнтиКа”
за грантової підтримки Європейського фонду за демократію (ЄФД).

Дивіться інші новини проекту на сайті в розділі АНТИКА https://www.kac.org.ua/category/антика/

Кременчуцький антикорупційний центр продовжує свою роботу на теренах Полтавщини та Кіровоградщини.

З лютого ми починаємо цикл тренінгів в громадах Полтавської та Кіровоградської області. Це буде мати назву «Мобільна школа жіночого антикорупційного активізму «АнтиКа».

Така ідея в нас виникла під час пандемії коронавірусу тому, що ми побачили, що в органах місцевого самоврядування почали, в деяких моментах, “згортатися” демократичні напрацювання і наші надбання, які ми бачили попередні декілька років. Ми продовжуємо аналізувати діяльність Кременчуцької районної ради. Хотілося б сказати декілька слів про забезпечення, а саме веб-сайт Районної ради, також про хід/проведення сесії, про проекти рішень. А основне питання, з яким ми сьогодні хотіли б поговорити з вами – це жінки, жіноче лідерство і як навчити жінок відрізняти корупційну складову в тих чи інших діяннях влади.


  • ми побачили, що в органах місцевого самоврядування
    почали, в деяких моментах, “згортатися” демократичні напрацювання
    і наші надбання, які ми бачили попередні декілька років

Чому саме так? Протягом 2019-2020 років ми проводили декілька соціологічних опитувань в Кременчуці, Кременчуцькому районі, Полтавській області, були навіть дослідження в Київській області. І побачили, що саме демографічна ситуація у нас,  ніяк не 60х40 в співвідношенні чоловіків та жінок. Жінок в Україні все більше, чоловіків все менше. Це обумовлено, на наш погляд, не тільки військовим станом, який є в країні, але й станом здоров’я, багато чинників тут впливає. І тому жінки, на сьогодні, представлені в органах влади, але не в такій великій кількості. Якщо в суспільстві ми говоримо, що 60-65, а в деяких населених пунктах і до 70% населення – це жінки, то жінки мають право знати, яким чином вони можуть впливати на органи влади. Вони мають право знати, яким чином вони можуть добувати ту чи іншу інформацію з відкритих джерел. І ми беремо на себе таку місію: розказати все, що ми знаємо, всі наші надбання, які в нас є за ці роки існування Кременчуцького антикорупційного центру з 2017 року і цей проект буде складатися з декількох етапів.

В першу чергу, це будуть тренінги в ОТГ, пов’язані з лідерством, яке об’єднує або роз’єднує громади. Це буде про нормативно-правові акти, та як їх аналізувати. Також ми будемо говорити про ґендер та ґендерне бюджетування. Це ті питання, які на сьогодні стоять достатньо гостро тому, що моменти ґендерного бюджетування не у всіх громадах враховуються. Навіть не всі знають, “що це таке і з чим його їдять”.


  • це будуть тренінги в ОТГ,
    пов’язані з лідерством, яке об’єднує або роз’єднує громади.
    Це буде про нормативно-правові акти,
    та як їх аналізувати.
    Також ми будемо говорити про ґендер
    та ґендерне бюджетування

Також методика визначення ознак корупції буде дана на цих циклах тренінгів. І методика та процедура оскарження незаконних дій. Тому протягом року ми будемо займатися цими питаннями.

Окрім цього, ще плануємо мобільну виставку жіночих фотографій, які будуть розповідати історію успіху жінок в Полтавській та Кіровоградській області. Тому, запрошуємо пресу висвітлювати всі ці події. І звичайно ж хотіли, щоб Ви через засоби масової інформації поширили інформацію, що можна долучатися до цих навчань через наш сайт, через сторінку у Фейсбуці. Ми будемо робити анонси і всі події висвітлювати.

Окрім того, ми хочемо навчити жінок аналізувати проекти рішень сесій місцевих ОТГ і, звичайно ж, ми продовжуємо самі аналізувати проекти рішень місцевої влади. Сьогодні, наприклад, ще відбувається сесія Кременчуцької районної ради і тут, на що в першу чергу хотіли б звернути увагу, це на те, що сайт Кременчуцької районної ради на сьогодні не є недосконалим, його потрібно змінювати. Я вже не говорю про те, що «за три кліка» не найдеш ту інформацію, яку необхідно знайти, зворотній зв’язок практично відсутній, мобільна версія сайту Кременчуцької районної ради не адаптована (дуже маленькі шрифти). З 20-и пунктів обов’язкових речей, які мають бути оприлюднені на сайті, є лише 4. Відсутні посилання на нормативно-правову базу, на інтерактивні послуги, електронні адреси для зворотного зв’язку, гостьові книги, поштовий сервіс для користувачів, електронні форми для звернень до посадових осіб в конкретних питаннях, що працюють як громадські приймальні. Не говоримо про те, що «гарячі лінії» мають бути і якщо ми заходимо на сайт районної ради, починаємо дивитися по розділах, (я навіть зробила вам декілька скріншотів, щоб ви могли потім подивитися) у нас накладається одна інформація на другу і це зовсім не зручно для аналізу в умовах COVID-19. Звичайно ж, люди хочуть з дому мати таку можливість подивитися всі ці речі і знати, що відбувається в районі. Це не зручно і не достатньо інформації для аналізу.


  • на сайті Кременчуцької районної ради

    «за три кліка» не найдеш інформацію,
    яку необхідно

Якщо є питання, я готова на всі відповісти, звичайно ж, і будемо продовжувати з вами співпрацювати в цьому році.

(Журналіст) А ми можемо сказати, що Кременчуцька районна рада не потрібна в принципі, як такова? У них немає бюджету (2 млн грн). Вони займаються питаннями меж сіл. Це питання можна вирішувати в області та й все. Для чого вони сидять? Шо вони роблять?

(Оксана Гуйда) На сьогоднішній момент згідно, чинного законодавства, їм мають бути передані повноваження, які будуть більше, чим повноваження Кременчуцької міської ради чи Полтавської обласної ради. На сьогоднішній день, і я з вами повністю згодна, у них немає повноважень. Всі громади, які входять в Кременчуцький район, достатньо самостійні, щоб функціонувати. На скільки мені відомо, найближчим часом ці повноваження мають бути їм передані.

(Журналіст) Так нехай область керує далі…

(Оксана Гуйда) Та це не ми вирішуємо…

(Журналіст) Зачем оця дурна законотворчість?

(Оксана Гуйда) Якщо цей процес не буде вирішено найближчий місяць, то звичайно ж ми будемо аналізувати Полтавську обласну раду. В державі ці процеси відбуваються не в один день. Знаєте, що останні декілька років йдуть процеси децентралізації. На міста передані деякі фінанси, але цей процес не налагоджений. І наше завдання полягає в тому щоб подивитися, як він буде проходити, чи буде він проходити взагалі.

(Журналіст) Це направлено більше на жінок. Чому саме на жінок?

(Оксана Гуйда) Навіть назву ми таку взяли «Антика»: трохи відправляємо в античність, а з іншого боку говоримо про антикорупційний активізм. В Греції і в Древньому Римі, бо основи демократії саме зародилися там. Певні процеси «відкату» в нинішньому українському суспільстві пов’язані останні роки з пандемією. Жіноча – тому, що жінок більше в суспільстві ніж чоловіків, на сьогодні. І окрім того, ми говоримо, що питання гендеру – це не питання лише чоловіків та жінок, як статі. Це питання певних соціальних ролей, які вони виконують в суспільстві. Це питання інклюзивності, це питання тих людей, які мають чи не мають доступ до певних ресурсів. І нажаль, та кількість жінок, яка в суспільстві у нас існує, не має доступу до тих ресурсів, який мала б мати в суспільстві, де є однакові права жінок та чоловіків.


  • та кількість жінок, яка в суспільстві у нас існує,

    не має доступу до тих ресурсів,
    який мала б мати в суспільстві,
    де є однакові права жінок та чоловіків

(Журналіст) Як довго це триватиме?

(Оксана Гуйда) Рік.

(Журналіст) На виході, які навички, знання отримають учасники? Що це їм дасть?

(Оксана Гуйда) Вони будуть мати можливість вже самостійно бачити порушення законодавства. Зможуть оскаржувати ці дії або знати куди звернутися. Будуть знайомі з тими джерелами, які доступні через ЗМІ, через інтернет-ресурси, через соціальні мережі…. Для того, щоб і оскаржувати ці рішення, і щоб бути з ними ознайомленими. Тут буде певний інтерактивний аспект. Я говорила про це – це виставки, методичні матеріали, які будуть поширюватися серед бібліотечної системи, органів місцевого самоврядування Полтавської та Кіровоградської областей. Для того, щоб можна було пригадати те, чому їх навчили. Крім того ми плануємо менторінг. Тобто за телефонами гарячої лінії можна буде звернутися. У нас в організації є два спеціаліста, які мають психологічну освіту, та в цих питаннях будуть допомагати.

(Журналіст) Я так розумію, що до цього ваша організація займалася тим, що ви боролися з корупцією. Тепер ви вирішили поширювати це між іншими так? Навчати інших?

(Оксана Гуйда) Тепер ми вирішили ще й освітню складову долучити до нашої діяльності. Ми бачимо, що люди, які приходять в міську владу, до нас звертаються за допомогою, порадою. Але коли ти впливаєш на рішення міської громади, чи міської влади ти маєш сам навчатися постійно та знати, яким чином відбуваються ці процеси або як їх аналізувати, щоб змінювати ситуацію на краще. Тому освітня складова – це нова складова нашої роботи в цьому році.


  • коли ти впливаєш на рішення міської громади, чи міської влади
    ти маєш сам навчатися постійно
    та знати, яким чином відбуваються ці процеси
    або як їх аналізувати, щоб змінювати ситуацію на краще.

(Журналіст) Можете трошки обмалювати саму картину в місті, в області з корупцією.

(Оксана Гуйда) Це дуже велике, загальне питання і під час пандемії багато чого ми просто фізично не бачимо, тому що все, що можна якимось чином закрити або завуалювати або якимось чином обмалювати, щоб не допустити громадськість – це все під маркою того, що в країні короновірус і немає такої можливості. В першу чергу, ми говоримо про те, що людське життя – це основна цінність. Але це дилема, яку треба вирішити в найближчі часи: “яким чином знайти баланс між з одного боку збереженням життя, а з іншого боку збереження всіх тих демократичних надбань, які в нас були за останні роки?” Коли ми не завжди маємо можливість зайти на сесії місцевих рад, ми не в усіх ОТГ та районах маємо можливість подивитися засідання міської влади в онлайн трансляції. Це все впливає на наш погляд на прозорість та підзвітність. І тут ми вбачаємо можливості корупційних діянь. Аналізувати це стало важче і це може вести до певної соціальної напруги в суспільстві. Це ми бачимо останнім часом і констатуємо факт соціальної напруженості в останніх соціологічних дослідженнях, які ми робили в період виборчої кампанії восени 2020 року.

(Журналіст) Скажіть покрокову інструкцію, як потрапити на ваш тренінги, хто може взяти участь.

(Оксана Гуйда) Буде проведено 18 тренінгів по 3 тренінги в шести громадах Полтавської та Кіровоградської області. В трьох громадах Полтавської та в трьох громадах Кіровоградської області. Ми будемо кожний тренінг анонсувати на своїй сторінці у ФБ, через ЗМІ, можна буде за телефонами просто звернутися, електронним листом, зареєструватися на цей захід і потрапити. Обмежень по віку немає. І  чоловіки можуть бути присутні на цих заходах. Єдине обмеження, що ці групи будуть не більше ніж 20 осіб, у зв’язку із карантинними обмеженнями.

Між тренінгами буде менторський супровід всіх тих питань, які ми розглянемо на тренінгах.

І все це відкрито й прозоро. Ми завжди готові до спілкування з пресою для того, щоб розказати, освітити і поширити інформацію, тому і вас запрошуємо.

(Журналіст) Що буде далі з цими жінками?

(Оксана Гуйда) Ну, будемо бачити, що буде з країною за цей час. А жінки… ми сподіваємося на певну зміну свідомості, а вона відбувається не за рік. Вона відбувається за досить тривалий час. Ми таким чином поширюємо ідеї, в які віримо.