Антикору – 1,5 роки

Наша організація створена 12 квітня 2017 року. Отже, нам вже рік. Чому навчається дитина за рік?  Починає говорити та твердо стоїть на ногах. Чи навчились ми цьому? Читайте і вирішуйте.

Наша команда:

  • голова організації, фаховий соціолог, громадський діяч, депутат місцевих рад різних скликань, генератор ідей – Оксана Гуйда;
  • виконавчий директор – Лариса Калініченко;
  • юрист, знаний спеціаліст в царині земельного, господарського та цивільного права – Олена Марискіна,
  • журналіст – розслідувач – Данило Синельников;
  • бухгалтер – Вікторія Ржевська.

Маємо нетиповий гендерний склад, як для організацій, що працюють в антикорупційному полі.

Наша мета: об’єднання зусиль задля просування в Україні ідей прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади, бізнесу й громадянського суспільства, як передумови зниження корупції в державі.

Проекти:

  • Антикорупційна ініціатива за підтримки ЄФД та посольства Канади , інституційний грант, – реалізується з квітня 2017 року;
  • «Кременчук комунальний: кроки до прозорості» – за підтримки TRANSPARENSY INTERNATIONAL UKRAINE, реалізується з квітня 2018 року.
  • Спеціалісти організації залучалися до громадського моніторингу правоохоронних органів влітку 2017 року в межах проекту «Оцінюємо відкритість» за підтримки Програма розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.

Наші друзі: громадські організації та об’єднання «Громадське телебачення м. Кременчука», «Полтавська платформа», «Харківський антикорупційний центр»,  «КІПЦ «Європейський клуб», «Інститут Республіка», «Медіа –центр «Репортер», «Культурний ді@лог», «Східно – європейська Академія наук», «Інформаційно –консультативний жіночий центр», «Наш регіон» та інші

Ми відкриті до спілкування: за рік проведено 2 брифінги та 4 прес –конференції. Дякуємо кременчуцьким журналістам з газет: «Кременчуцька газета», «Телеграф», «Програма Плюс», «Вісник Кременчука», «Думка». Дякуємо телевізійникам з «Громадського телебачення м. Кременчука», «Візиту», телеканалів «Лтава» та «Україна».

Аналіз проектів рішень сесій місцевих рад.

До кожної сесії Кременчуцької міської та Полтавської обласної рад ми готуємо аналіз проектів рішень, що надаємо депутатам в руки. За рік ми розширили таку діяльність на Кременчуцьку районну, Глобинську міську та районну ради. З аналізом можна ознайомитись на нашій сторінці в соціальній мережі ФБ. За рік ми видали 9 комплектів листівок для депутатів міської ради, 5 комплектів – для депутатів обласної ради та 5 комплектів для депутатів Горішньоплавненської та Глобинської міських рад.

Сподіваємось на впевнене  користування нашим інтелектуальним продуктом з боку депутатського корпусу.

Проведення інтерактивних заходів.

На тренінгах на антикорупційну тематику учасники отримували навички роботи з відкритими даними. Загалом проведено 4 тренінги та 3 майстер – класи.Дякуємо ТОВ «Ю – КОНТРОЛ» та Інституту висвітлення війни і миру (IWPR) за надані матеріали.

Ми провели 6 зустрічей  з відомими українськими громадськими діячами.

На запрошення «Кременчуцького антикорупційного центру» зустрілися з громадськістю Кременчука Олександр Солонтай, Дмитро Дробот,  Дмитро Булах, Сергій Перникоза, Олексій Северин. Зустрічі з відомим українськими правниками: Олена Суслова, Геннадій Друзенко, Андрій Осіпов – особистості, що творять історію сучасної України. Їх робота з кременчуцькими студентами та громадськістю принесла яскраві враження учасникам.

Кременчуцький антикорупційний на телебаченні.

В спільній роботі з «Громадським телебаченням м. Кременчука» за рік в ефір вийшло 6  передач «Кременчуцький Антикор». Як роблять в місті дороги? Що чекає на заказник державного значення «Білецьківські плавні»? Чому відслідковується корупційна складова при розміщенні газових автозаправок? Що таке «ПроZorro» і як ним користуватися? Як почуваються кременчуцькі парки і чому деякі з них зменшуються в розмірі? В чому прозорість влади і як її підвищити?

Соціологічне дослідження

Бачення явища корупції мешканцями Кременчука. Працівники та волонтери організації опитали 600 містян. З результатами можна ознайомитись на наші сторінці у мережі ФБ

Власні розслідування

Відповідали на питання: що заважає полагодити дах на будинку в центрі міста, чому зневажається генплан міста, куди розподіляються бюджетні мільйони, як працюють «обігріті» владою громадські організації, про будівництво на міських зупинках без дозвільних документів. Деякі матеріали ми передали представникам силових  структур.

Моніторинг публічних закупівель

Дозволяє мешканцям Кременчука разом з нами зрозуміти яким чином та на які цілі витрачаються кошти платників податків: тут можна зустріти саджанці сакур по 16 544 грн, бузочок за 2400 грн, ціну концертів до дня міста по усіх парках (які, до речі, не проводяться), побудову дитячих майданчиків, надання юридичних послуг кременчуцьким школам і паркам, сумнівний тендер на придбання газу КАТП, закупівлю охоронних послуг міською владою та багато іншого. Всього за рік проаналізовано 46 тендерів.

Комунальні підприємства – власність кременчуцької громади.  Ми регулярно листуємося з юристами міськвиконкому на предмет створення наглядових рад на КП. У міськвиконкомі відповідають, що не на часі. А як вважаєте Ви?  До речі, чи уявляєте ви, скільки в місті комунальних підприємств, які живуть на наші з вами податки?

Навчання.

Цікаві семінари, конференції та тренінги дають нам можливість розуміти сучасні тренди громадської роботи, координувати свою діяльність з іншими активістами, планувати наше майбутнє.

Ваша думка, позиція, критика та бачення є завжди важливими та корисними.

Подорожі Полтавщиною.

Для якісного виконання нашої роботи ми виїжджаємо в різні куточки нашої області. Там  бачимо, що роботи у нас попереду багато.

Пропагування досягнень організації, робота на сторінці в соціальній мережі ФБ.  Зараз не треба багато слів. Заходьте та сторінку «Кремінь.Антикор».

До зустрічі!

Posted Under
Без категорії