Харчування у кременчуцьких лікарнях: скільки планують витратити та що зміниться у 2019 році

Наприкінці листопада на сайті публічних закупівель «Prozorro» було оголошено про проведення закупівлі послуг з організації харчування у лікувально-профілактичних закладах Кременчука у 2019 році.

Очікувана вартість вказаних послуг – 10 679 965 грн., а сам аукціон передбачено провести 4 лютого 2019 року. Комплектів харчування однієї особи на одну добу – 270 411 шт.

Нагадаємо, що у 2018 році вже проводилися відкриті торги з аналогічним предметом закупівлі – тоді постачальником харчування до кременчуцьких лікувальних закладів було визначено ТОВ “ПОНТЕМ.УА”.

Ми порівняли тендерну документацію до обох закупівель і відшукали певні зміни, які стосуються умов надання вказаних вище послуг.

Так, у першому тендері було передбачено, що учасник у складі своєї тендерної пропозиції, окрім іншого, повинен надати ПРИМІРНЕ двотижневе циклічне меню –  у новому тендері від учасника вже вимагають двотижневе циклічне меню з обов’язковим зазначенням ваги страв (термін «примірне» був виключений).

Окрім цього, в умовах тендерної документації до закупівлі від 2018 року було передбачено, що переможець торгів, у разі необхідності, може отримати в строкове платне користування приміщення харчоблоків – на умовах договору оренди терміном по 31.12.2018 з річною орендною платою у розмірі 1 грн. У тендерній документації до нової закупівлі на 2019 рік зазначені привілеї для переможця торгів не передбачено.

Дещо змінилося і в переліку послуг з організації харчування. У новому тендері (на відміну від закупівлі 2018 року) окремо передбачено дієтичне харчування для осіб зі статусом ветерана війни (в т.ч. АТО) – у КНМП «Кременчуцька міська лікарня «Правобережна», КНМП «Лікарня відновного лікування», КНМП «Кременчуцька перша міська лікарня ім. О.Т. Богаєвського» та КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька».

Також у новому тендері окремо зазначено нормотрофічне харчування (доросле) для ендокринологічних та гастроентерологічних хворих (КНМП «Кременчуцька перша міська лікарня ім. О.Т. Богаєвського»); для пацієнтів інфекційного відділення – у КНМП «Лікарня інтенсивного лікування «Кременчуцька».

У тендерній документації до нової закупівлі на 2019 рік (на відміну від попередньої) на учасників торгів покладені певні зобов’язання при розробці двотижневого циклічного меню (повний перелік зобов’язань – на інфографіці нижче).

Серед сумнівних змін – по-новому прописані наслідки надання харчування в асортименті та кількості, що не відповідає заявці на харчування. У тендері на 2018 рік передбачено, що у разі настання такого випадку, харчування «не підлягає вжитку та повертається учаснику з подальшою заміною відповідно до заявки»; натомість у тендерній документації до нової закупівлі, харчування «може бути повернено Учаснику з подальшою заміною відповідно до заявки», тобто заміна харчування у такому випадку вже не носить обов’язковий характер.

Але саме цікаве попереду – чекаємо на учасників торгів.

Посилання на закупівлі:

На 2019 рік – https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-11-27-001509-b

На 2018 рік – https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-04-12-002144-a