Має бути ДЕВ’ЯТЬ, а збережуть лише ШІСТЬ???

04 червня 2021 року на офіційному сайті Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області та виконавчого комітету опубліковано проєкт рішення «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області».
(https://kremen.gov.ua/?view=projects-city-rada-archive&session=245&page=2)

Відповідно до п. 4 проєкту рішення «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» визначено, що Комунальний заклад культури «Кременчуцька міська централізована бібліотечна система для дітей» з бібліотеками-філіями буде реорганізовано шляхом приєднання до Комунального закладу культури «Кременчуцька міська публічна бібліотека» з відокремленими структурними підрозділами – філіями.

Згідно з проєкту рішення та пояснювальної записки така реорганізація проводиться з метою забезпечення прав громадян достатнім рівнем культурних потреб, дотримання принципів якості і доступності культурних послуг для всіх верств населення.

Внаслідок реорганізації буде скорочено бібліотеки – філії за наступними адресами:

  • Бібліотека-філія № 2 КЗК КМЦБС для дорослих, проспект Свободи, 77;
  • Бібліотека-філія № 2 КЗК КМЦБС для дітей проспект Свободи, 77;
  • Бібліотека-філія № 3 КЗК КМЦБС для дітей, вул. Воїнів Інтернаціоналістів, 11;
  • Бібліотека-філія № 6 КЗК КМЦБС для дорослих, пров. Арсенальний, 5;
  • Бібліотека-філія № 6 КЗК КМЦБС для дітей, вул. Миру, 13;
  • Бібліотека-філія № 7 КЗК КМЦБС для дорослих, пров. Гурамішвілі, 2;
  • Бібліотека-філія № 8 КЗК КМЦБС для дорослих, вул. Миру, 13;
  • Бібліотека-філія № 8 КЗК КМЦБС для дітей, вул. Велика Набережна, 17;
  • Бібліотека КЗК КМЦБС для дорослих, с. Потоки, вул. Шевченка, буд.1а;
  • Бібліотека КЗК КМЦБС для дорослих с. Придніпрянське, вул. Центральна, 62;
  • Пункт видачі с. Мала Кохнівка, вул. Шкільна, буд. 34 а.

Також визначено, що при реорганізації двох бібліотечних систем буде скорочено 77,5 штатних одиниць. Скорочення працівників відбуватиметься згідно законодавства України та буде виплачена вихідна допомога в розмірі не менше середньомісячного заробітку та щомісячно буде виплачуватися допомога по безробіттю для осіб, що не досягли пенсійного віку. В той же час, в пояснювальній записці до проєкту рішення зазначено, що станом на 01.01.2021 не передбачено видатків на утримання централізованої бібліотечної системи. Тому не зрозуміло за рахунок яких коштів буде проведено виплату вихідної допомоги?

Згідно з ч. 3 ст. 15 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» встановлено, що доцільність реорганізації та ліквідації бібліотек, що є у державній та комунальній власності, визначається відповідними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Як вбачається з пояснювальної записки до проєкту рішення Кременчуцька міська територіальна громада Кременчуцького району Полтавської області звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України за погодженням щодо реорганізації закладів культури базової мережі Кременчуцької міської територіальної громади Кременчуцького району Полтавської області, проте наявність такого погодження від Міністерства культури та інформаційної політики України не зазначено. Тобто, проєкт рішення «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» винесено на розгляд чергової сесії Кременчуцької міської ради без погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, що є суттєвим порушенням чинного законодавства України.

Також, відповідно до додатку постанови Кабінету Міністрів України від 06 лютого 2019 року № 72 «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні», визначено, що кількість публічних бібліотек у містах з розрахунку на кількість жителів в населених пунктах з кількістю 100 – 500 тис. жителів – 1 публічна бібліотека у розрахунку на кожні 20 –25 тис. жителів. Згідно зі статистичними даними на території міста Кременчук мешкає 217710 мешканців (https://index.minfin.com.ua/ua/reference/people/town/kremenchug/ ). Тобто, на 217 710 мешканців повинно бути, щонайменше, 9 публічних бібліотек, а проєктом рішення «Про внесення змін до найменування та реорганізацію комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області» передбачено збереження тільки 6 публічних бібліотек, а саме:

  • Кременчуцька міська публічна бібліотека – вул. Європейська, 66/13, м. Кременчук, Полтавська область, 39600;
  • Філія № 1 – просп. Лесі Українки, 13, м. Кременчук, Полтавська область, 39610;
  • Філія № 2 – вул. Соборна, 11, 9/16, м. Кременчук, Полтавська область, 39600;
  • Філія № 3 – вул. Соборна 12/16, м. Кременчук, Полтавська область, 39600;
  • Філія № 4 ім. І. Приходька – вул. І. Приходька, 32, м. Кременчук, Полтавська область, 39621;
  • Філія № 5 – вул. Республіканська, 65, м. Кременчук, Полтавська область, 39610.

Враховуючи описане вище, рекомендуємо зберегти в процесі реорганізації комунальних закладів культури Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області такі публічні бібліотеки:

  • Бібліотека-філія № 2 КЗК КМЦБС для дорослих, проспект Свободи, 77;
  • Бібліотека-філія № 7 КЗК КМЦБС для дорослих, пров. Гурамішвілі, 2;
  • Бібліотека-філія № 8 КЗК КМЦБС для дітей, вул. Велика Набережна, 17.

Нещодавно інтернет спільнота обурювалася на те, що мешканці міста викопують квіти з квітників парків? Так от це НАСЛІДКИ низької освіченості населення. Тепер міська влада хоче скоротити бібліотеки – ці острови культури в мікрорайонах. Чи думають вони про наслідки?