Звіт про діяльність громадської організації «Кременчуцький антикорупційний центр» за 2020 рік

2020 рік був дуже непростим для громадської організації «Кременчуцький антикорупційний центр». Пандемія COVID-19 жорстко внесла свої корективи в діяльність організації. З початку карантину викликом для нас стало збереження соціального капіталу організації та впливу, як мінімум, на містян та населення області.
2020 рік показав членам організації, що активізм та дотримання демократичних прав і свобод перебувають під загрозою. Ми зрозуміли, що ефективність відповіді організації на виклики пандемії COVID-19 значною мірою залежить від того, як будуть адаптовані або трансформовані операційні плани діяльності задля досягнення стратегічних цілей у нових умовах.
Стратегічне планування
Організація зробила, певні тактичні кроки, задля того, щоб ефективно пристосуватися до нових умов роботи. Активісти зробили оцінку результативності діяльності, окреслили була проведена стратегічна сесія. Шляхи адаптації до умов пандемії значною мірою залежали від стратегічних напрямків діяльності. Ми прагнули працювати з нашою аудиторією, використовуючи новітні технології. Першочерговим для нас виявився доступ до сервісів, які допомагають організувати дистанційну роботу.
Ми зрозуміли: щоб могла провести захід на високому рівні, нам потрібно лише мати підключення до інтернету, аккаунт у сервісі онлайн-конференцій та запланувати в робочому розкладі відповідну кількість часу. Проте ми свідомі того, що технічного забезпечення замало для того, щоб онлайн-заходи стали реальною інновацією. Переважна більшість активістів організації вважають, що онлайн заходи у порівнянні зі звичайними є менш ефективними. Спілкування онлайн є дещо дискомфортним з психологічної точки зору, оскільки не дозволяє відслідковувати емоційні реакції всіх учасників і тому не сприяє встановленню повноцінного емоційного контакту. Онлайн-заходи потребують новітніх підходів до модерації та взаємодії з учасниками. Тому ми вчилися. 2020 став роком навчання.
Навчання
Голова організації Оксана Гуйда навчалась в проєктах Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні НаУКМА «Ключові аспекти та підводні камені стратегічного планування громадських організацій у сфері антикорупції» (за підтримки Matra Program i ACREC) та літній інтенсив з підготовки у сфері протидії корупції «Як досліджувати корупцію. Аналітика, що впливає на антикорупційну політику» (за підтримки ACREC).
Лариса Калініченко та Людмила Верменич взяли участь у дворівневому тренінгу «Перша психологічна допомога і кризова інтервенція» а фінансовою підтримкою Міністерства закордонних справ Німеччини .
Також члени організації працювали в тренінгу – семінарі «Ефективність громадського контролю за безпековими службами в Україні та налагодження співпраці з ними».
Співпраця
За 2020 рік ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» підписала договори про співпрацю з Громадським правозахисним обєднанням «Феміда» та ГО «Медіацентр «Репортер».
Дослідження
За 2020 рік активісти організації провели 4 соціологічних дослідження, присвячені вивченню електоральних настроїв та відношення до корупції мешканців міста.
Взаємодія зі ЗМІ задля впливу на владу
В умовах карантинних обмежень більше третини ми констатували значне або часткове погіршення співпраці з органами влади та місцевого самоврядування в умовах пандемії. Серед основних механізмів, через які громадські активісти можуть найбільш ефективно впливати на владу, ми вважаємо активну взаємодію із засобами масової інформації. За 202 рік було проведено 3 прес-конференції для журналістської спільноти Кременчука.
Колектив
2020 рік став роком оновлення колективу. З нами юрист Артем Грисюк – учасник ООС, адвокат, активна і творча людина.
Ми, як і достатньо велика кількість НУО маємо у своєму штаті фахівця із комунікацій. Стрімкий розвиток новітніх медіа спричиняє кардинальні зміни у вимогах до кількості та якості контенту. Цим напрямом роботи опікується активна, зацікавлена та мотивована Захаріна Олена – фаховий менеджер.
2020 рік став роком остаточного упорядкування політик нашої громадської організації: детально виписані організаційна спроможність, комунікаційна стратегія, політики в етичній сфері тощо.
Проєкти
Ми активно писали проєкти та подавали їх на конкурси. Ми зверталися з пропозиціями до різних спонсорів. І ось наприкінці 2020 року ми виграли можливість працювати в новому для нас напрямку: гендерна політика на місцевому рівні. Криза — чудова нагода не тільки для того, щоб почати працювати з новими цільовими аудиторіями, а й для того, щоб розширити або поглибити напрямки діяльності ГО. Колаборації, як найбільш динамічна і творча форма співробітництва, допоможуть нам взаємно підсилити одна одну в організаційному та інституційному плані.
До зустрічі у 2021 році!