Як пов’язані між собою COVID-19 і корупція ?

Коронавірусна інфекція COVID-19 стала причиною не тільки страхів і переживань пов’язаних зі здоров’ям та безпекою. У такі моменти «оживають» й інші ризики, зокрема корупційні.

В одному з тренінгів Мобільної жіночої школи антикорупційного активізму «АнтиКа» була піднята тема корупції та антикорупції. Найчастіше поняття корупції жінки порівнювали з хабарем, легким збагаченням, високими посадами. А ще, корупція асоціювалась учасницями як полегшення розв’язання проблем, економія часу, спрощення процедури розв’язання будь-яких питань. Саме такі вторинні вигоди дуже часто підштовхують людей на створення нових корупційних схем.

Карантин з приводу коронавірусу став причиною закриття кордонів та підприємств, що спровокувало поширення розривів ланцюгів постачання, порушень контактів з клієнтами та партнерами. А це, своєю чергою створило підґрунтя для збільшення корупційних ризиків. Торгівля фальшивими результатами тестів на коронавірус стала поширюватися країною. Ті, хто перебував на карантині почали шукати можливості підкупити свій вихід із нього.

Зараз новий привід для пошуку шахрайських шляхів: добровільно-примусове щеплення робітників бюджетної сфери та інших підприємств. Мотивація для щеплень (погрози звільненням або матеріальними покараннями) проти коронавірусу, м’яко кажучи, сумнівна і провокативна. Вже начебто і століття нове, і прогрес розвитку новітніх технологій, а методи мотивації брати відповідальність за власне життя і здоров’я застарілі.

«Історія свідчить про те, що у кризових ситуаціях, коли рішення щодо величезних обсягів ресурсів ухвалюються швидко, існує підвищений ризик шахрайства та корупції», — йдеться у листі Transparency International до Конгресу та Сенату США. Організація попереджає про зростання корупційних ризиків під час боротьби з коронавірусом.

За даними Міжнародного комітету Червоного Хреста протягом епідемій значно зростають ризики втрати коштів на порятунок людських життів через корупцію. Організація підрахувала, що у розпал епідемії лихоманки Ебола у Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне понад 6 млн дол. допомоги було втрачено на фальшивому розмитненні, необґрунтованих постачаннях та виплатах міфічним працівникам.

Тобто, зростає ризик не тільки виникненню нових корупційних схем, шахрайства, але й ризики поширення захворювань та не отримання вчасної та/або кваліфікованої допомоги.

Тож, можна звинувачувати систему, недосконалість законодавчої бази, управлінську та виконавчу владу. Але профілактика корупції, збереження особистісного здоров’я залежить від кожного з нас. Так, цей шлях відповідальний та потребує ресурсів та часу. Але якщо ми хочемо створити стійку правову та вільну країну, то починати треба з себе.