Перспективи відновлення та адвокація членства в ЄС: регіональний вимір

Ми йдемо в Європейський Союз!

Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (http://eap-csf.org.ua/) – це мережа з понад 140 громадських організацій України, що відстоює українські інтереси в рамках Східного партнерства. Платформа є частиною Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП). Форум громадянського суспільства Східного партнерства (https://eap-csf.eu/) – унікальна багаторівнева регіональна платформа громадянського суспільства, спрямована на просування європейської інтеграції, сприяння реформам та демократичним перетворенням у шести країнах Східного партнерства – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Будучи громадським елементом СхП, ФГС СхП намагається посилити громадянське суспільство у регіоні, підвищити рівень плюралізму у публічному дискурсі та політиці шляхом сприяння демократії участі та фундаментальних свобод. ФГС СхП – це позапартійна доброчесна неурядова організація.
Нашу ініціативу підтримано Керівним комітетом УНП та Наглядовою радою в рамках проєкту “Підтримка діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства в 2021-2023 рр.”, який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Назва ініціативи: “Перспективи відновлення та адвокація членства в ЄС: регіональний вимір”.
Мета: Ознайомлення та імплементація національного та місцевого нормативно-правового поля до умов ЄС і роз’яснення у двох регіонах України (Полтавська та Кіровоградська області) положень Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».
Тривалість: з травня по вересень 2023 року.
Плануємо провести:
1. Круглі столи «Національний план дій: Як це діє на місцях?» в Полтавській та Кіровоградській областях;
2. Круглі столи «Прозорість і підзвітність влади під час війни. Що необхідно змінити в нормативно-правових актах на місцях?» в Полтавській та Кіровоградській областях;
3. Кругл столи «Жінки і дівчата: війна та відновлення. Які перспективи в ЄС?» в Полтавській та Кіровоградській областях.
За результатами проєкту буде внесено зміни в існуючи безпекові програми органів місцевого самоврядування.

26 травня 2023 року ми розпочали свою діяльність з м. Олександрія, Кіровоградської області.
Оксана Гуйда ознайомила присутніх на круглому столі із основними положеннями Національного плану дій 1325 «Жінки,мир,безпека», представила концепцію та цілі даної програми. Її головні цілі – це рівноправність участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень, у тому числі, в секторі оборони і безпеки; створення гендерно чутливої системи ідентифікації безпекових викликів та реагування на них; впровадження системи перехідного правосуддя за принципами забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок; забезпечення захисту від насильства за ознакою статі та сексуального насильства в умовах збройного конфлікту та у мирний час.

Учасниці круглого столу обговорили можливості застосування основних положень Національного плану дій 1325 «Жінки, мир, безпека» у розробці програмних документів місцевого рівня, а також мали можливість поставити питання фахівцям щодо аспектів локалізації Національного плану дій з виконанння Резолюлюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП у 2021-2023 рр.», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Кременчуцький антикорупційний центр” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу чи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.