Звіт про діяльність громадської організації «Кременчуцький антикорупційний центр» за 2022 рік

В цілому ми задоволені досягнутими на сьогодні результатами, зважаючи на той факт, що в період повномасштабного військового конфлікту ми залишилися працювати в Україні. З членів нашої команди релоковано одну людину. В 2022 році нами реалізовано 3 проекти.

 «АНТИКА. Мобільна школа жіночого антикорупційного активізму» (European Endowment for Democracy та  Уряд Канади)

Даний звіт представляє собою фінальний результат проекту «Мобільна школа жіночого антикорупційного активізму «АнтиКа» станом на 31.07.2022.

З даний період ми провели двадцять два  (22) тренінги з дорослими і один (1) тренінг з тинейджерами.

Відгуки учасниць тренінгів:

– Людмила Теличко, с. Червона Кам’янка:  «Ви допомогли нам вижити фізично і психологічно. Я вперше за 5 місяців війни заплакала і стало легше».

– Ольга Пономаренко,  м. Харків: «Я більше взнала про свої права, як жінка. І як внутрішньо переміщена особа. Кременчук став для мене новим домом. І тут, я Вам дякую за нове усвідомлення того, що ми виживаємо тілом».

– Світлана Терешкова, м. Кременчук:  «Дуже цікаві вправи для психоемоційного розвантаження. Я буду їх використовувати сама, після важкого дня. Дякую за юридичну, психологічну та гуманітарну підтримку тенісного клубу «Прем’єр» під час війни. Через нас пройшло 140 осіб і всі вони так чи інакше отримали допомогу від Кременчуцького антикорупційного центру. Особливо запам’ятався форум «Жінки можуть планувати майбутнє». Це був перший захід, який я відвідала після початку повномасштабної війни».

Більше відгуків Ви можете побачити на нашій facebook-сторінці. У тому числі за посиланнями:

1) випускниця школи – Голова правління громадської організації «Олександрійський ґендерний інформаційний центр» Любов Кан:

https://www.facebook.com/kremen.antikor/videos/500558781374564/

2) випускниці школи з села Червона Кам’янка, Попельнастівської ОТГ, Кіровоградської області:

https://www.facebook.com/watch/?v=647073379750461

В результаті проекту більше ніж 150 жінок у шести об’єднаних територіальних громадах Полтавської та Кіровоградської областей вдосконалили свої знання щодо виявлення та протидії корупції, проведення аналізу прозорості, впливу на процеси прийняття рішень в громадах, ґендерного бюджетування, лідерства та самозбереження під час війни. З них 30 жінок є внутрішньо переміщеними особами з Харківщини.

Так сталося, що основний тягар по прийому та розміщенню громадян з регіонів, охоплених війною, прийняли на себе громади в центрі України. В процесі реалізації проекту ми переорієнтували цілі проекту з ґендерно орієнтованого бюджетування  на отримання учасницями та учасниками можливості віднайти нові варіанти реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, ознайомитись з досвідом інших громад. Актуальною стала організація процесу залучення мешканців до активної участі в процесі адаптації нових мешканців громад, формуванні суспільного інтересу до процесу, а відтак зменшення емоційної та фізичної напруги у громадян, що зустріли хвилю біженців першими. Під час проведення другого форуму Жінки можуть,  учасниці та учасники мали змогу обмінятися набутим досвідом з цих питань безпосередньо, офлайн.  Окремим видом підтримки в ці часи стала психологічна підтримка.

Проведені нами навчальні  тренінги,  згідно плану, за тематикою №1 «Вимоги сучасного суспільства до феномену лідерства» №2  «ҐЕНДЕР та ґендерно орієнтоване бюджетування.  Ґендерна рівність та посилення прав і можливостей жінок»  та №3 «АНТИКОРУПЦІЯ. Виявлення та протидія корупції на місцевому рівні»  під час повномасштабного вторгнення трансформувалися в психологічні тренінги з самозбереження. Тренінги з самозбереження пройшли в Кременчуці (2), Щербанях та Червоній Камянці. Окрему увагу ми приділили внутрішньо переміщеним особам та їх дітям-підліткам (один тренінг) та шляхам їх реінтеграції в нові громади.

Збільшення громадської участі жінок, як результат діяльності проекту вилився в те, що всі жінки, що залишилися в Україні після початку повномасштабної війни зайнялися волонтерською діяльністю. Допомога один одному стала основною складовою виживання. І в моменти, коли зник бензин в Кременчуці, нас дозаправляли в Олександрії наші ж жінки, учасниці тренінгів.

Новою  метою проекту стала  організація соціально-психологічної підтримки активних мешканців, працівників органів місцевого самоврядування, соціальних працівників ОТГ, педагогічних та медичних працівників, які займаються адаптацією внутрішньо переміщених осіб в приймаючих громадах. Це дало можливість продовжити активну діяльність по адаптації біженців, набуття ними нових навичок у найкоротші терміни, відновлюючи свої сили та активно інтегруючись у життя приймаючих громад, розвивати економіку, оживлюючи та розігріваючи її. Дана фаза проекту стала  логічним продовженням основної частини  проекту ГО «Кременчуцький антикорупційний центр»: «Мобільна школа жіночого антикорупційного активізму «АнтиКа». В  ОТГ провели заходи для депутатського корпусу та працівників виконавчих органів влади, активних громадян, внутрішньо переміщених осіб.

  1. Основні засвоєні уроки, проблеми та можливості

Реалізуючи проект наша команда зрозуміла, що в умовах CОVID-19 в літній період нам необхідно в максимально короткі терміни закінчити інтерактивний етап проекту та провести якомога більше тренінгів. Тому нам довелося відмовитися від виставки, яка мала розпочатися в червні місяці та перенести її на осінь, а також випустити 200 календарів  на 2022 рік з фотографіями учасниць проекту і їхніми цитатами про лідерство. Календарі розповсюдили по громадам.

Урочисте відкриття виставки в приміщенні Кременчуцької районної ради було перенесено у зв’язку з пандемією, але підписання Меморандуму про співпрацю з Кременчуцькою районною радою дало змогу розповсюдити календарі в районі та в подальшому розповсюдити «Пам’ятку для жінок під час війни». Співпраця з Кременчуцьким льотним коледжем розширилася на всі філії Харківського Національного Університету Внутрішніх Справ і ми мали змогу розповсюдити наші матеріали на аудиторію ХНУВСа. Після цього позитивного досвіду, в липні до нас звернулися представники Кременчуцького педагогічного училища і ми підписали ще один меморандум про співпрацю. Голова ГО «Кременчуцький антикорупційний центр» була запрошена до бінарних лекцій КЛК ХНУВС та до ґендерного воркшопу в якості експертки.

Під час реалізації проекту ми провели два офлайн форуми, що дозволило познайомити учасниць школи і дало нові поштовхи в розвитку, як жіночого лідерства так і підприємницької ініціативи в зеленому туризмі, бджолярстві та аквафермерстві.  Безпосередньо на Форумах ми презентували календарі, провели виставку та розповсюдили пам’ятки та екоторби.

Повномасштабна війна заставила нас задуматися над альтернативними джерелами електроенергії та формами проведення наших заходів, тому ми купили генератор, складні стільці та столи для можливості пересувних тренінгів в громадах, де немає можливості орендувати приміщення. За гарної погоди ми можемо проводити наші зустрічі просто неба (в полі, в лісі, в місті, в селі тощо). У той же час цей набір устаткування та меблів надає можливість організації комфортного мобільного пункту роботи в укриттях в складних погодних умовах зими, оскільки Тепло-Електро Централь (ТЕЦ) міста Кременчука зруйновано під час ракетних ударів.

Одним з викликів для нас став той факт, що не всі внутрішньо переміщені особи виявили бажання записати свої прізвища в реєстраційні форми, тому ми робили фото (по можливості) і не турбували їх формальними реєстраціями. В їхньому психологічний стані, після обстрілів, головне не спровокувати агресію, а вибудувати довіру.

Одним з викликів для нашої організації стало придбання комп’ютера, тому що саме в день, коли його мали привезти, країна-агресор нанесла ракетний удар по торгівельному центру «Амстор», де знаходився магазин комп’ютерної техніки «Комфі». Ми, разом з командою приїхали в магазин за 10 хвилин до тривоги, нам повідомили, що доставка нашого ноутбуку затримується   і його можна буде отримати через три години. Ми вийшли з торгівельного центру і ракетний удар застав нас в 160 метрах від епіцентру влучання ракети в Торгівельний центр «Амстор». Голова нашої організації отримала акубаротравму.  В цей час, після місячного перебування на денному стаціонарі, вона продовжує лікування.   Ноутбук ми отримали в м. Полтава, через тиждень після цієї трагедії. Він тепер для нас дуже дорога річ, в плані спогадів.

Після початку повномасштабної війни ми почали співпрацю з Національною ґендерною експерткою Оленою Сусловою.  Голова нашої організації долучена, як експертка до формування оновленого Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”. В якості фасілітарорки приймала участь в стратегічних сесіях по зміні цього плану та обговоренні положень плану з громадськістю та стала координаторкою ІКЖЦ по Полтавськівй області.

Окрім цього ми пишемо безпекову політику нашої організації разом з грузинськими експертами та Центром демократії та верховенства права (CEDEM, Україна).

В період з 24.02.2022 року  нам довелося дещо змінити команду, бо SММ фахівчиня поїхала з дітьми до Словаччини,  одна психологиня перемістилася по країні. Тому, в  якості  SMM внутрішньо переміщену особу з Харкова  та замінили психологиню на коуча та внутрішньо переміщену особу з 8 річним стажем Нестерову Олену, вона була у нас в проекті Живою книгою. Олена й організовувала координацію багатьох процесів з переміщеними особами.

Під час написання цього звіту з’ясувалося, що сайти місцевих рад та громад працюють в напівзакритому режимі, тому достеменно підтвердити наявність документів з ґендерного бюджетування в громадах охоплених проектом проблематично. Точно знаємо, що до початку повномасштабної війни в цьому питанні дуже просунулася Новоукраїнcька громада, Олександрійська громада та Полтавська громада.

Окрім проведення 18+1 тренінгів наша організація вперше в своїй діяльності використала таку форму роботи, як «живі» книги.   В якості живих книг  ми запросили депутата міськради м. Олександрія Олену Богоявленську,  підприємницю, яка працює в сфері сільського туризму  Надію Михайлову, директорку комунального підприємства Анастасію Калініченко, громадську діячку, внутрішньо переміщену особу Олену Нестерову , особу з інвалідністю Жанету  Симонян,  голову громадської організації «Культурний діалог» Ірину Каць. Така форма роботи  дійсно користувалась підвищеною увагою учасниць тренінгів. Життєві історії надихали наших учасниць. Хештег Жінкиможуть продовжує жити в усіх наших публікаціях, продовжуючи долати ґендерні стереотипи.

Постійно проводився менторський супровід учасниць проекту. Всього  надано близько 200 (150 учасницям школи + 50 ВПО) консультацій з метою менторської  підтримки та координації діяльності ВПО під час війни. 26 учасниць проекту скористались менторською підтримкою двічі. 12 учасниць – скористалися тричі.  Також надано 23 психологічних консультацій для вирішення особистісних проблем. Консультації  записувалися в картки клієнтів проекту.  За нашою менторською підтримкою створено ГО «Батьки Кременчука. Полтавщина», вони зараз активно займаються волонтерською роботою та підготовкою укриттів в школах до нового учбового року. Наша ідея про виставку сподобалася ГО з Олександрії і вони вже провели в своєму місті виставку з фото жінок та інсталяції, а потім цю ідею підхопили ГО «Інша Жінка» і Кременчуцький льотний коледж. І по факту, наша ініціатива вилилася в три жіночі виставки.

Окремим видом проектної діяльності була експертна оцінка проектів рішень місцевих рад, але з квітня 2022 року вона трансформувалася в юридичну допомогу жінкам ВПО. Всього було надано близько 100 консультацій з різних юридичних питань, а також висвітлений юридичний аспект питань при складанні «Пам’ятки для жінок під час війни». Під час повномасштабних військових дій за юридичною допомогою до нас зверталися 1-2 людини кожного дня особисто, за телефонами,  у месенджерах. Окремо вести реєстр цих людей не було технічної та часової можливості.

За третій період в громадах проведено консультації з ґендерного бюджетування. Старости старостівських округів Червона Кам’янка, Кіровоградська обл, (пані Теличко Л., 25.10.2021 ), Опришки, Полтавська обл., (пані Садлівська Т. 11.11.2021 ) звернули увагу  на відсутність фінансування на місцях  для створення ґендерного паспорту громади та нерозуміння вищого керівництва необхідності врахування ґендерних засад  в реалізації бюджетної та соціальної політики. Питання ґендерного підходу до організації життя в громаді обговорювалось учасницями тренінгових програм в процесі отримання менторської підтримки. Робота проводилась згідно підписаних раніше меморандумів про співпрацю.

Голова Щербанівського ОТГ  пан  Процик  І.   29.11.2021   виразив телефоном вдячність  за посередництво між громадою та соціально відповідальним бізнесом  (передача стоматологічного обладнання Щербанівській громаді від клініки «МедАрт» за посередництвом  ГО «Кременчуцький  антикорупційний центр»). В телефонній розмові голова ОТГ підкреслив відсутність розуміння необхідності ґендерних підходів в суспільстві, необхідності на зменшених фінансах в ОТГ займатися не стратегуванням (до якого має відношення ґендерне бюджетування), а вирішенням нагальних питань життя громади .

Проект «Сила тилу» (United Women in Faith)

Війна, що триває в Україні,  штовхнула безпрецедентну кількість населення переміщуватись по країні. Проблема внутрішньо переміщених осіб (далі в тексті  ВПО), є одним з дестабілізуючих психосоціальних факторів.  За останній місяць переміщення людей набуло катастрофічних масштабів і є головним питанням, яке  згодом потребуватиме вирішення на самому вищому рівні. Основний тягар по прийому та розміщенню громадян з регіонів, охоплених війною, приймають на себе громади в центрі України. Учасниці та учасники проєкту  отримають можливості віднайти нові варіанти реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, ознайомитись з досвідом інших громад. Актуальною  є організація процесу залучення мешканців до активної участі у процесі адаптації нових мешканців громад, формуванні суспільного інтересу до процесу, а відтак  зменшення емоційної та фізичної напруги у громадян, що зустріли хвилю біженців першими.

Переважна більшість громадських ініціатив в громадському секторі працюють в містах, де значно легше організувати роботу. Сільське населення країни загалом мало охоплене тематикою громадської активності. Під час реалізації попереднього проєкту (який ми реалізували переважно в сільській місцевості) ми зустрічалися з різними формами дискримінації, в тому числі з гендерними стереотипами і утиском жіночих ініціатив. Про це також повідомляли партнери нашої організації, наші  фоловери, підписники, активні громадяни. Наша організація у 2021 році працювала на гіперлокальному рівні, ми надавали підтримку активним жінкам в територіальних громадах Кіровоградської та Полтавської областей. Ми продовжуємо підтримувати активних жінок, періодично надаючи їм менторську та організаційну допомогу і зараз. Вважаємо це важливим, так як основне соціальне навантаження  в тилу  несуть саме жінки. Тому в умовах війни, що продовжується, стимулювання жіночого активізму, організація жіночої взаємо – та самодопомоги є надважливою частиною громадської роботи. Вважаємо, що дієва допомога територіальним громадам можлива при прямій активізації більшої  частини населення  – жінок (в довоєнний час в Полтавській та Кіровоградські областях сільське населення складало біля 37% ( в середньому по країні -31%), серед якого більшість – жінки. Саме соціально–психологічна підтримка не тільки в містах, а і в об’єднаних територіальних громадах (далі в тексті ОТГ) дуже важлива для заявлених регіонів. Населення міст активніше в суспільному відношенні, в організації волонтерської роботи, поінформоване в питаннях організації допомоги внутрішньо переміщеним особам.  ОТГ в центрі країни стали приймаючими суб’єктами для ВПО. Основний тягар роботи з ВПО взяли на себе жінки–волонтерки, соціальні працівниці, службовці органів місцевого самоврядування. В ОТГ не має кваліфікованих психологів, які б мали досвід роботи з населенням в кризових ситуаціях. Проєкт, який ми пропонуємо, дозволить оформити алгоритм підтримки активних жінок в ОТГ. Ми запропонуємо  свій позитивний досвід через інформаційні ресурси організації, з метою побудови ефективної підтримки активних жінок на гіперлокальному рівні.

В рамках проекту було  проведено цикл тренінгів (всього 8), відеоконференції (всього 4) в 2 областях, форум жінок – учасниць проєкту, менторський супровід учасниць. На ресурсах організації опубліковано цикл відеосюжетів  по тематиці проєкту, просування ідей проєкту в соціальних мережах та місцевих ЗМІ.

Результати:

  1. Зменшено соціальну напругу в приймаючих громадах.
  2. У представників органів місцевого самоврядування актуалізовано необхідність організації соціально психологічної допомоги громадянам та відповідальним особам, що працюють з біженцями.
  3. У активних громадян сформовано розуміння необхідності дієвої допомоги органам місцевого самоврядування в роботі з біженцями.
  4. Через оприлюднення позитивних історій адаптації ВПО першої хвилі (2014 -2015 рр) відбулася корекція патерналістських настроїв та суспільної апатії серед ВПО.
  5. Актуалізувалися внутрішні ресурси самодопомоги, самоактуалізації, самореалізації жінок лідерок в умовах активної фази війни.
  6. Учасниці укріпили власну позицію по здоланню стереотипізації та ґендерній дискримінації; підвищили свою соціальну значимість у заявлених громадах.
  7. Суспільне, політичне життя ОТГ отримало новий імпульс.
  8. Наша організація розширила сфери впливу у просуванні своїх ідей.

Благодійна допомога для Кременчуцької територіальної громади та тимчасово переміщених осіб (березень – квітень 2022 року)

Благодійна допомога для Кременчуцької територіальної громади та тимчасово переміщених осіб. Частина 2. (червень – серпень 2022 року)

Благодійна допомога для Кременчуцької територіальної громади та тимчасово переміщених осіб. Частина 3. (вересень – грудень 2022 року)

(БО «Фонд Віктора Пінчука – Соціальна ініціатива»)

До війни не можна бути готовим, особливо в частині гуманітарної катастрофи, яку вона несе. Масове переміщення громадян України, які проживають на територіях, що піддалися масовим ракетно-бомбовим ударам у ході захоплення українських міст та селищ внаслідок підступної війни російської федерації,- явище яке не можливо спрогнозувати ні за напрямком, ні за кількістю. Зростаюча кількість тимчасово переміщених осіб несе сукупність проблем, пов’язаних в першу чергу з їх розміщенням та  харчуванням.

Волонтери громадської організації «Кременчуцький антикорупційний центр»,  місцеві активісти та соціально-відповідальний бізнес паралельно з іншими ініціативами (допомоги ніколи не буває багато) з першого дня розпочали роботу з прийому тимчасово переміщених осіб, чисельність яких почала зростати у Кременчуцькій територіальній громаді з моменту входження збройних сил російської федерації на територію України.

Завдяки 1 частині проекту громадська організація «Кременчуцький  антикорупційний центр»  разом з Кременчуцькою міською друкарнею та Тенісним клубом «Прем’єр» (м. Кременчук) впродовж двох місяців повномасштабної війни годували щоденно від 80 до 100 осіб. В перші дні все починалося з допомоги трьом сім’ям, що прийняли переселенців на одну-дві доби, а переросло в синергію допомоги декількох організацій.

Завдяки 2 частині проекту громадська організація «Кременчуцький  антикорупційний центр»  разом з ТОВ «Тенісний клуб «Прем’єр» (м. Кременчук) закупили сонячний колектор для нагрівання 300 літрів води, яка використовується для задоволення гігієнічних потреб; продовжуючи забезпечення харчуванням осіб з числа внутрішньо переміщених осіб.

Завдяки 3 частині проекту громадська організація «Кременчуцький  антикорупційний центр»  разом з ТОВ «Тенісний клуб «Прем’єр» (м. Кременчук) закупили ковдри теплі, рушники, матраци ортопедичні, електричні ковдри, електроприлади (обігрівачі, теплові керамічні панелі, чайники, мікрохвильові печі, пральні машини з сушарками, посудомийну машину, праски), будівельні матеріали для облаштування житлових приміщень шелтеру та задоволення життєвих гігієнічних потреб. За погодженням з фондом, завдяки перерозподілу коштів закупили бензиновий генератор для підтримання життєдіяльності приміщень та техніки, а також облаштування «Пункту незламності».

Організаторам гуманітарного проекту вдалося запустити сталий проект допомоги тимчасово переміщеним особам.