П’ятий тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну

Цієї суботи в Кременчуці відбувся п’ятий тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну

Депутатки міських рад Кременчука та Світловодська, представники/ці громадських організацій, активісти/ки, волонтери/ки та внутрішньо переміщені особи зібралися разом для обговорення перспектив європейської інтеграції України та внесення змін у нормативно-правові акти ОМС. Особливо зупинилися на важливості розробки та прийняття безпекових програм вже зараз.

Оксана Гуйда (Голова ГО «Кременчуцький антикорупційний центр») акцентувала увагу на тому, що жінки і чоловіки наразі спільно працюють на усіх рівнях. Гендерні питання та доступ жінок до прийняття рішень на державному рівні – особливо актуальні. Кожна громада має звернути увагу та розробити не тільки безпекові програми для впровадження зараз, а й плани післявоєнного відновлення, бо все це пов’язано.

Не завжди ми в стресовій ситуації можемо подумати про майбутні події, але важливо мріяти, жити та робити все для того, щоб перемога була, країна була та ми відбулися, як держава.

Соломія Кубриш (Координаторка проєкту від Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні) розповіла про Фонд та його діяльність в Україні, про пріоритети та можливість співпраці. Звернула увагу учасників/ць на те, що тренінг – це простір для обміну досвідом та знаннями для подальшої роботи з відбудови та відродження України.

Зазначила, що тренінги проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну є комплексні та залучають до процесів відбудови, відновлення та стійкості в умовах війни.

Оксана Головань (юристка, адвокатеса) наголосила на важливості включення в безпекові програми ОМС питань допомоги постраждалим від сексуалізованого насильства під час конфлікту #СНПК. Також важливо розробляти програми для справедливого розподілення пільг та їх фінансового забезпечення, оскільки є висока вірогідність, що по завершенню війни більше 60% населення країни будуть мати пільговий статус.

Наразі не прийнято говорити, але на території України чиниться сексуалізоване насильство не тільки по відношенню до жінок, але й до чоловіків. Важливо впроваджувати програми допомоги, захисту, а особливо – вдосконалювати процедури доведення злочину. Та включати в місцеві безпекові програми заходи з цієї проблематики.

Кіра Рудик (Народна депутатка України, Голова Політичної Партії «Голос», Віце-президентка ALDE) звернула увагу на те, що наразі ми шукаємо прості рішення для складних питань, проте важливо вже зараз думати над тим, в якому стані буде країна, коли настане перемога.

Спочатку ніхто не вірив у можливість конфіскації російського майна та грошей закордоном. Проте зараз ведуться переговори про передачу Україні відсотків російських депозитів, які накопичилися з 2022 року, а це більше 2 млрд доларів.

Розмовляли не тільки про загальнодержавні справи. Кіра також ділилася історіями з власного життя та звернула увагу, що вогнегасник та аптечку важливо мати в кожному домі.

Олена Нестерова (тренерка проєкту) після напруженого дня роздумів та відкриттів допомогла перезавантажитися та розслабитися. Ми проаналізували розподіл уваги та знайшли як збалансувати свій час. Склали конкретний перелік справ, які почнемо вирішувати вже сьогодні. Виконали вправи під бадьору музику та нагадали собі про першочерговість піклування про самих себе. Бо в житті кожного з нас є головна людина – це ми самі.

Одна з тем, яку жваво обговорювали – це власна ідентичність. Усі ми – громадяни та громадянки України. Важливо пам’ятати, що за кордоном ми всі – обличчя і гідність нашої держави. Також говорили про важливість сувенірів з українською символікою під час закордонних відряджень. Про розмежування «як я можу допомогти», «чи маю я втрутитися» в ситуаціях коли єдине, що безпечно – це викликати поліцію. Про обережність у поводженні із оточуючими. Бо ніколи не знаєш в якому стані людина, яка поряд. Ніколи не знаєш в якій вона зараз життєвій ситуації.

Країна складається з кожного з нас. Отже відповідальність за якість життя – на кожному з нас, персонально.
Будемо відповідальними громадянами, буде відповідальність і в Україні.
Будемо дотримуватись закону, починаючи із власної сім’ї, буде закон і в Україні.
Будемо мудро піклуватися про себе психологічно та фізично, буде кому жити в Україні

Проєкт реалізується силами ГО “Кременчуцький антикорупційний центр” спільно з Представництвом «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні

Детальніше про наш проєкт можна почитати тут
Старт проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну
Перший тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну
Другий тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну
Третій тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну
Четвертий тренінг проєкту #ЖінкиВідроджуютьУкраїну