Проект «Сила тилу» (United Women in Faith)

за підтримки “United Women in Faith” (https://uwfaith.org)

Війна, що триває в Україні,  штовхнула безпрецедентну кількість населення переміщуватись по країні. Проблема внутрішньо переміщених осіб (далі в тексті  ВПО), є одним з дестабілізуючих психосоціальних факторів.  За останній місяць переміщення людей набуло катастрофічних масштабів і є головним питанням, яке  згодом потребуватиме вирішення на самому вищому рівні. Основний тягар по прийому та розміщенню громадян з регіонів, охоплених війною, приймають на себе громади в центрі України. Учасниці та учасники проєкту  отримають можливості віднайти нові варіанти реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, ознайомитись з досвідом інших громад. Актуальною  є організація процесу залучення мешканців до активної участі у процесі адаптації нових мешканців громад, формуванні суспільного інтересу до процесу, а відтак  зменшення емоційної та фізичної напруги у громадян, що зустріли хвилю біженців першими.

Переважна більшість громадських ініціатив в громадському секторі працюють в містах, де значно легше організувати роботу. Сільське населення країни загалом мало охоплене тематикою громадської активності. Під час реалізації попереднього проєкту (який ми реалізували переважно в сільській місцевості) ми зустрічалися з різними формами дискримінації, в тому числі з гендерними стереотипами і утиском жіночих ініціатив. Про це також повідомляли партнери нашої організації, наші  фоловери, підписники, активні громадяни. Наша організація у 2021 році працювала на гіперлокальному рівні, ми надавали підтримку активним жінкам в територіальних громадах Кіровоградської та Полтавської областей. Ми продовжуємо підтримувати активних жінок, періодично надаючи їм менторську та організаційну допомогу і зараз. Вважаємо це важливим, так як основне соціальне навантаження  в тилу  несуть саме жінки. Тому в умовах війни, що продовжується, стимулювання жіночого активізму, організація жіночої взаємо – та самодопомоги є надважливою частиною громадської роботи. Вважаємо, що дієва допомога територіальним громадам можлива при прямій активізації більшої  частини населення  – жінок (в довоєнний час в Полтавській та Кіровоградські областях сільське населення складало біля 37% ( в середньому по країні -31%), серед якого більшість – жінки. Саме соціально–психологічна підтримка не тільки в містах, а і в об’єднаних територіальних громадах (далі в тексті ОТГ) дуже важлива для заявлених регіонів. Населення міст активніше в суспільному відношенні, в організації волонтерської роботи, поінформоване в питаннях організації допомоги внутрішньо переміщеним особам.  ОТГ в центрі країни стали приймаючими суб’єктами для ВПО. Основний тягар роботи з ВПО взяли на себе жінки–волонтерки, соціальні працівниці, службовці органів місцевого самоврядування. В ОТГ не має кваліфікованих психологів, які б мали досвід роботи з населенням в кризових ситуаціях. Проєкт, який ми пропонуємо, дозволить оформити алгоритм підтримки активних жінок в ОТГ. Ми запропонуємо  свій позитивний досвід через інформаційні ресурси організації, з метою побудови ефективної підтримки активних жінок на гіперлокальному рівні.

В рамках проекту було  проведено цикл тренінгів (всього 8), відеоконференції (всього 4) в 2 областях, форум жінок – учасниць проєкту, менторський супровід учасниць. На ресурсах організації опубліковано цикл відеосюжетів  по тематиці проєкту, просування ідей проєкту в соціальних мережах та місцевих ЗМІ.

Результати:

  1. Зменшено соціальну напругу в приймаючих громадах.
  2. У представників органів місцевого самоврядування актуалізовано необхідність організації соціально психологічної допомоги громадянам та відповідальним особам, що працюють з біженцями.
  3. У активних громадян сформовано розуміння необхідності дієвої допомоги органам місцевого самоврядування в роботі з біженцями.
  4. Через оприлюднення позитивних історій адаптації ВПО першої хвилі (2014 -2015 рр) відбулася корекція патерналістських настроїв та суспільної апатії серед ВПО.
  5. Актуалізувалися внутрішні ресурси самодопомоги, самоактуалізації, самореалізації жінок лідерок в умовах активної фази війни.
  6. Учасниці укріпили власну позицію по здоланню стереотипізації та ґендерній дискримінації; підвищили свою соціальну значимість у заявлених громадах.
  7. Суспільне, політичне життя ОТГ отримало новий імпульс.
  8. Наша організація розширила сфери впливу у просуванні своїх ідей.